رادیوتراپی یا پرتودرمانی روشی است که در آن سرطان با دادن مستقیم اشعه های با ولتاژ بالا به کانون بافت سرطانی درمان میشود. هدف از این درمان این است که اشعه با حداکثر قدرت به بافت سرطانی بتابد و بهمقدار بسیار کم به بافتهای اطراف تابیده شود تا هیچ اثر سویی بر بافت سالم اطراف نداشته باشد. امروزه رادیوتراپی یک درمان شایع در سرطانشناسی است. بر اساس نظر انجمن امریکایی رادیوتراپی (ASTRO) ۳/۲ سرطانها رادیوتراپی میشوند که یا به تنهایی و یا همراه با عمل جراحی و شیمی درمانی این کار انجام میشود.
رادیوتراپی چگونه عمل میکند؟
در رادیوتراپی انواع مختلفی از تشعشعات بهطور ایمن و موثر برای درمان سرطان بهکار گرفته میشوند. رادیوتراپی با تخریب ماده ژنتیک داخل سلول های سرطانی و در نتیجه جلوگیری از تکثیر این سلول ها آنها را تخریب میکند و در نتیجه این سلول ها محکوم به مرگ هستند. در عین حال این خطر برای سلولهای طبیعی بدن هم وجود دارد. البته اولاً سلول های طبیعی رشد کمتری دارند بنابراین کمتر تخریب میشوند، ثانیاً خیلی کمتر آسیب میبینند و خود را سریعتر ترمیم میکنند.
رادیوتراپی روش درمانی بسیار مناسب و راحتی است که با استفاده از آن میتوان:
- از بروز سرطان جلوگیری کرد (مثل ضایعات پیش سرطانی در پستان) یا سرطان را درمان کرد و یا از عود سرطان جلوگیری کرد.
- رادیوتراپی میتواند با کاهش درد در مواردی که درمان بیماری امکانپذیر نیست کیفیت زندگی بیمار را بهتر و یا با کاهش حجم تومور علائم بیماری را کمتر کرد.
- اندازه بعضی از تومورها را میتوان با رادیوتراپی قبل از عمل کوچکتر کرد تا جراح بتواند آن را راحتتر خارج کند.
- با استفاده از رادیوتراپی پس از عمل جراحی میتوان سلولهای کوچکی که با چشم جراح قابل دیدن نبودهاند تا برداشته شوند را تخریب کرد.
- از رادیوتراپی میتوان برای کاهش درد ناشی از سرطان استفاده کرد.
- در بعضی از بیماران، شیمیدرمانی و رادیوتراپی همزمان انجام می شود. در این شرایط سلولهای سرطانی به تابش اشعه حساستر شده و بهراحتی تخریب میشوند.
عوارض جانبی رادیوتراپی
رادیوتراپی منجر به آسیب سلول های طبیعی بدن میشود و هر روز که از شروع درمان میگذرد مختصری بر شدت آن افزوده میگردد. این عوارض بر اساس محل و اندازه و نوع سرطان و داروهایی که بیمار مجبور است در حین رادیوتراپی مصرف کند و بر اساس دستگاه رادیوتراپی، متفاوت است. هیچ روشی وجود ندارد که بتواند پیشبینی کند، بیمار به چه میزان دچار عوارض ناشی از رادیوتراپی میشود. یک فرد ممکن است دچار عوارض بسیار مختصری شود و شخص دیگری با درمان مشابه دچار عوارض شدیدی در حین درمان و یا پس از آن گردد.
دو عارضه شایع رادیوتراپی؛ آسیب پوستی (خشکی پوست، خارش، پوست هریزی، زخم شدن پوست، بروز تاول) و خستگی هستند. رادیوتراپی به سر و گردن و یا بخشی از دستگاه گوارش مانند معده و روده میتواند منجر به مشکلات گوارشی مانند احساس سوزش در دهان و گلو، خشکی دهان، اشکال در بلع، احساس تغییر مزه غذاها، تهوع و استفراغ و کاهش اشتها شود. با این حال حتی در صورت بروز این عوارض توصیه میشود از غذاهای با کالری بالا و پروتئین استفاده گردد.
دیدگاه خود را بنویسید